CLA účinky: Co se stane s vaším tělem?

Cla Účinky

Podpora hubnutí

CLA (konjugovaná kyselina linolová) a vláknina jsou dva přírodní doplňky stravy, které si získaly popularitu pro své potenciální účinky na hubnutí.

CLA, nacházející se v mléčných výrobcích a hovězím mase, údajně pomáhá snižovat tělesný tuk a zvyšovat svalovou hmotu. Mechanismus účinku CLA není zcela objasněn, ale zdá se, že ovlivňuje enzymy zapojené do metabolismu tuků.

Vláknina, obsažená v ovoci, zelenině a celozrnných výrobcích, podporuje hubnutí tím, že navozuje pocit sytosti, zpomaluje trávení a snižuje vstřebávání tuků. Existují dva typy vlákniny: rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina, nacházející se v ovesných vločkách a fazolích, absorbuje vodu v trávicím traktu a vytváří gel, který zpomaluje trávení a podporuje pocit sytosti. Nerozpustná vláknina, obsažená v celozrnných výrobcích a zelenině, urychluje průchod potravy trávicím traktem a podporuje pravidelnou stolici.

Je důležité si uvědomit, že CLA a vláknina nejsou zázračné pilulky na hubnutí. Pro dosažení optimálních výsledků je nezbytné je kombinovat s vyváženou stravou a pravidelnou fyzickou aktivitou.

Redukce tuku

CLA a zelený čaj jsou dva přírodní doplňky stravy, které si získaly popularitu pro své potenciální účinky na hubnutí.

Účinky CLA vs. Placebo
Vlastnosť CLA Placebo
Redukcia telesného tuku (%) Až 3% (v niektorých štúdiách) Žiadna zmena alebo minimálna

CLA (konjugovaná kyselina linolová) je skupina mastných kyselin, které se přirozeně vyskytují v malém množství v mase a mléčných výrobcích. Některé studie naznačují, že CLA může pomoci snížit tělesný tuk, a to tak, že zasahuje do metabolismu tuků a snižuje chuť k jídlu.

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty zvané katechiny, o nichž se předpokládá, že podporují metabolismus a oxidaci tuků. Zejména epigalokatechin galát (EGCG) byl studován pro své potenciální účinky na hubnutí.

Je důležité si uvědomit, že ačkoliv některé studie naznačují potenciální přínosy CLA a zeleného čaje pro redukci tuku, výsledky nejsou jednoznačné a je zapotřebí dalšího výzkumu.

Dále je důležité zdůraznit, že doplňky stravy by neměly být považovány za náhradu vyvážené stravy a pravidelného cvičení.

Před užíváním jakýchkoli doplňků stravy, včetně CLA a zeleného čaje, je vždy vhodné poradit se s lékařem, zejména pokud máte zdravotní potíže nebo užíváte léky.

Zvýšení svalové hmoty

Konjugovaná kyselina linolová (CLA) je často skloňovaná v souvislosti s růstem svalové hmoty. Některé studie naznačují, že CLA může mírně zvýšit podíl svalové hmoty, a to zejména v kombinaci s pravidelným silovým tréninkem. Mechanismus, jakým by CLA mohla ovlivňovat růst svalů, není zcela objasněn. Spekuluje se o vlivu na metabolismus tuků a glukózy, stejně jako o potenciálním vlivu na hormony regulující růst svalů. Nicméně je důležité zdůraznit, že účinky CLA na růst svalové hmoty jsou obvykle velmi malé a nemusí být patrné u všech jedinců.

cla účinky

Regulace hladiny cholesterolu

Kyselina linolová (CLA) a její vliv na hladinu cholesterolu je v centru zájmu mnoha studií. CLA, mastná kyselina obsažená v mléčných výrobcích a hovězím mase, by mohla hrát roli při regulaci cholesterolu. Některé výzkumy naznačují, že CLA může snižovat hladinu "špatného" LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi. To je důležité, protože vysoká hladina LDL cholesterolu a triglyceridů je spojena se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění. Je však důležité si uvědomit, že výzkum CLA a cholesterolu je stále v počáteční fázi a je zapotřebí více studií k potvrzení těchto účinků a určení optimálního dávkování. Poraďte se se svým lékařem, než začnete užívat doplňky stravy s CLA, abyste se ujistili, že jsou pro vás bezpečné.

Posílení imunity

CLA (konjugovaná kyselina linolová) a vitamín C jsou dva silné antioxidanty, které mohou hrát roli v podpoře imunitního systému. CLA, nacházející se v mléčných výrobcích a hovězím mase, prokázala v některých studiích schopnost modulovat imunitní reakce a potenciálně snižovat zánět. Vitamín C, známý také jako kyselina askorbová, je nezbytný pro růst a opravu tkání v celém těle. Pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály a podporuje produkci bílých krvinek, které jsou klíčové pro boj s infekcemi. Ačkoli jsou oba tyto živiny důležité pro udržení zdravého imunitního systému, je důležité si uvědomit, že nenahrazují vyváženou stravu, pravidelné cvičení a další zdravé návyky.

CLA, neboli konjugovaná kyselina linolová, je často opředena mýty a nadějemi. Její účinky na lidský organismus jsou sice předmětem mnoha studií, ale jednoznačné závěry zatím neexistují.

Zdeněk Dvořáček

Prevence některých typů rakoviny

CLA (konjugovaná kyselina linolová) a vláknina, obsažená v buněčných stěnách rostlin, jsou složky stravy, které jsou předmětem výzkumu pro jejich potenciální přínosy pro zdraví, včetně prevence některých typů rakoviny. CLA, nacházející se především v mléčných výrobcích a mase přežvýkavců, vykazuje v laboratorních studiích slibné výsledky, jelikož zpomaluje růst rakovinných buněk a podporuje jejich smrt. Je však důležité zdůraznit, že tyto studie jsou předběžné a je zapotřebí dalšího výzkumu na lidech, aby se potvrdil tento účinek a stanovily se bezpečné a účinné dávky. Vláknina, obzvláště nerozpustná vláknina, hraje důležitou roli ve zdraví trávicího traktu a existují důkazy, že její dostatečný příjem může snižovat riziko rakoviny tlustého střeva. Vláknina zvětšuje objem stolice a zkracuje dobu průchodu trávicím traktem, čímž se snižuje expozice střevní sliznice potenciálně škodlivým látkám. Přestože CLA a vláknina samy o sobě nejsou zázračným lékem, jejich zařazení do vyvážené stravy bohaté na ovoce, zeleninu a celozrnné produkty může přispět k celkovému zdraví a potenciálně snížit riziko vzniku některých typů rakoviny.

cla účinky

Publikováno: 23. 11. 2024

Kategorie: Ekonomika